|
|
|
De
keuken van Toscane is met recht wereldberoemd, die van de Lunigiana draagt
daar nog wat aan bij zoals de testaroli, torta d'erbe, sgabei, panigacci,
focaccette en vooral het overdadig gebruik van de porcino -bij ons bekend
als cepes of eekhoorntjesbrood- die hier van bijzondere kwaliteit is.
Testarolo is een pannenkoek van meel, zout en water die, nadat hij in
een platte pan boven heet vuur gebakken is, in stukjes gesneden als pasta
gekookt wordt. De oudste vorm van pasta. Geserveerd wordt het met verse
Pesto Genovese, als 'primo'. Er wordt veel met kastanjemeel gewerkt dat
heel tradioneel is in deze streek en het hoofdvoedsel was gedurende de
oorlog.
De versgefrituurde broodjes, sgabei genaamd, zijn een lekkernij evenals
de torta d'erbe (een quiche) en de farinata (van kikkererwtenmeel). Specialiteiten
zijn ook te vinden op de feesten en de jaarmarkten, meestal in augustus.
Specialiteiten
van de Lunigiana.
Panigacci
van Podenzana.
Er zijn veel zeer goede restaurants
waar men voor € 15.00 tot 20.00 pp. een uitstekende maaltijd
krijgt. Deze winkel
in Pontremoli heeft enkele typische specialiteiten van de streek:
kastanjemeel, honing en porcini. Ook in Pontremoli, op de piazza, is deze
'art deco' tearoom/patisserie
met heerlijke taarten (spongata) en ijs.
De huiswijnen
zijn zeker aan te raden maar de Colli di Luni is de topwijn van de streek.
Italianen eten, buiten de deur, eerst een antipasto -hors d'oeuvre- die
bestaat uit een bloemlezing van locale specialiteiten zoals Lardo di Colonnata
(wereldberoemd vet spek). Dan komt het primo (voorgerecht), pastaciutta,
testarolo, soep of polenta gevolgd door het secondo, het hoofdgerecht.
De beste vleessoorten (Chianina of Maremmana) en ook de fungo porcino
worden hier geserveerd. Als bijgerecht -contorno- kan groente of aardappels
besteld worden. Het dessert is taart of kaas en een kopje espresso met
grappa.
Eten is in Toscane een manier om samen te zijn en
te genieten met zoveel mogelijk vrienden. Er wordt meestal thuis gegeten
doch op zondagmiddag gaat elke familie 'op restaurant' en moet u zeker
reserveren.
|