Lunigiana

De keuken van Toscane is met recht wereldberoemd, die van de Lunigiana draagt daar nog wat aan bij zoals de testaroli, torta d'erbe, sgabei, panigacci, focaccette en vooral het overdadig gebruik van de porcino -bij ons bekend als cepes of eekhoorntjesbrood- die hier van bijzondere kwaliteit is. Testarolo is een pannenkoek van meel, zout en water die, nadat hij in een platte pan boven heet vuur gebakken is, in stukjes gesneden als pasta gekookt wordt. De oudste vorm van pasta. Geserveerd wordt het met verse Pesto Genovese, als 'primo'. Er wordt veel met kastanjemeel gewerkt dat heel tradioneel is in deze streek en het hoofdvoedsel was gedurende de oorlog. De versgefrituurde broodjes, sgabei genaamd, zijn een lekkernij evenals de torta d'erbe (een quiche) en de farinata (van kikkererwtenmeel). Specialiteiten zijn ook te vinden op de feesten en de jaarmarkten, meestal in augustus.

Specialiteiten van de Lunigiana.
Panigacci van Podenzana.
Er zijn veel zeer goede restaurants waar men voor € 15.00 tot 20.00 pp. een uitstekende maaltijd krijgt. Deze winkel in Pontremoli heeft enkele typische specialiteiten van de streek: kastanjemeel, honing en porcini. Ook in Pontremoli, op de piazza, is deze 'art deco' tearoom/patisserie met heerlijke taarten (spongata) en ijs.
De huiswijnen zijn zeker aan te raden maar de Colli di Luni is de topwijn van de streek.
Italianen eten, buiten de deur, eerst een antipasto -hors d'oeuvre- die bestaat uit een bloemlezing van locale specialiteiten zoals Lardo di Colonnata (wereldberoemd vet spek). Dan komt het primo (voorgerecht), pastaciutta, testarolo, soep of polenta gevolgd door het secondo, het hoofdgerecht. De beste vleessoorten (Chianina of Maremmana) en ook de fungo porcino worden hier geserveerd. Als bijgerecht -contorno- kan groente of aardappels besteld worden. Het dessert is taart of kaas en een kopje espresso met grappa.
Eten is in Toscane een manier om samen te zijn en te genieten met zoveel mogelijk vrienden. Er wordt meestal thuis gegeten doch op zondagmiddag gaat elke familie 'op restaurant' en moet u zeker reserveren.





Traditionele keuken
Links:
Restaurants Winkeltje Huiswijnen Kastanjemeel Tearoom Specialiteiten Panigacci