Lunigiana

De rijke historie van de Lunigiana gaat terug tot de Byzantijnse tijd. Daaraan herinnert de, recent gerestaureerde, toren in Mulazzo die later naar de poëet Dante vernoemd is. Vanaf het jaar 1000 wordt de streek geregeerd door twee Malaspina families die het gebied ter linker- en rechterzijde van de rivier de Magra besturen tot aan Massa. De Lunigiana is een prachtige, bergachtige Toscaanse streek met ooit meer dan honderd kastelen. Men kan er wandelen - bv. op de oude pelgrimsweg Via Francigena die Rome met Canterbury verbindt - fietsen, vissen en zelfs skieën is er mogelijk. Het is het nog rustige, onontdekte deel van Toscane. De Lunigiana strekt zich uit van boven Pontremoli (de hoofdstad) in het noorden tot voorbij Sarzana in het zuiden, dat weliswaar niet in Toscane ligt maar wel in de Lunigiana.

De Lunigiana, genoemd naar de oude havenstad Luni is geheel omsloten door bergen, er heerst daardoor een microklimaat met heel aangenaam weer. Ook heeft de streek de schoonste lucht van Italië. De vergezichten zijn adembenemend, vooral op de Apuaanse Alpen. Door de Autostrada della Cisa (Parma-La Spezia) die je snel naar de kust brengt, is de Lunigiana vlot bereikbaar. Er zijn veel prachtige borgo's (burchtdorpjes) die volledig intact, een bezoek meer dan waard zijn. De prijs voor de beste wijn en het beste wijnboek de Premio Bancarel'vino, wordt doorgaans de eerste week van augustus uitgereikt in de burcht Mulazzo. Het is dan dagenlang een feest van muziek, eten, drinken en dansen! De meest prestigieuze Italiaanse boekenprijs (Premio Bancarello) wordt jaarlijks in Pontremoli uitgereikt; bijna alle grote uitgevers stammen uit het nabijgelegen Montereggio. In augustus zijn er overal feesten.

De bereikbaarheid per auto -verkeersinformatie- van de Lunigiana is goed en de luchthavens van Milaan, Pisa, Florence, Genua zijn prima aanvliegplaatsen. Kortom een ideale plek voor zowel een rustige als een boeiende vakantie. Transavia , Ryan Air en Meridiana vliegen goedkoop.

Foto's van de Lunigiana
Links:
Dante Luni Via-Francigena Lunigiana Kastelen Autostrade Weer Transavia Ryan Air Meridiana